Beredning av läkeväxter
ATT ANVÄNDA växter för hälsa och välmående är en väldigt gammal traditition. Men även om växter innehåller naturliga ämnen så kan de ha stor påverkan på kroppen och det är viktigt med försiktighet, respekt och sunt förnuft vid användning. Doseringen av läkeväxter kan variera från person till person, beroende på hälsotillstånd, ålder, vikt och andra faktorer. Lagring av läkeväxter är även det en viktig faktor som påverkar örtens effektivitet. För att bevara växternas medicinska egenskaper bör de även förvaras rätt. Det är också viktigt att förstå att inte alla läkeväxter är lämpliga för alla situationer som exempelvis under graviditet eller amning. Är man osäker så är det viktigt att konsultera en läkare innan man börjar en behandling med läkeörter, särskilt viktigt är det om man redan tar andra läkemedel.
SKÖRDNING
Skörda läkeväxterna när deras medicinska egenskaper är som starkast, bäst är att skörda på morgonen efter att daggen har torkat men innan solen står för högt. Detta är för att växterna då är som mest vitala och har högst koncentration av eteriska oljor, vilket är avgörande för deras helande egenskaper. Blad skördas oftast innan blomningen, då näringsämnen och energi är koncentrerade i bladen. Blommor skördas precis innan de når full blomning. Rötter skördas antingen på våren innan växterna blommar eller på hösten när växten börjat vissna och växtens energi samlats i rötterna. Frön och bär skördas när de är fullmogna. Undvik växter från förorenade områden som vägkanter eller industriområden. Använd en ren, vass sax eller kniv för att skära örterna. Ta bara det du behöver och lämna tillräckligt kvar för att växten ska kunna återhämta sig eller föröka sig. Detta är viktigt för att upprätthålla en hållbar skörd över tid.
TORKNING
Börja med att försiktigt skaka bort jord och smuts från växterna. Var försiktig så inte växternas känsliga delar skadas. Lufttorkning är den enklaste och mest energieffektiva metoden. Bind samman växterna i små knippen och häng dem upp och ner i ett mörkt, torrt och välventilerat utrymme. Du kan också sprida ut växterna på torkställningar, tyg eller papper Tyget och papperet bör sen läggas på galler så inte fukten stannar kvar under växten. Se till att växterna inte ligger för tätt så att luften kan cirkulera fritt. Rummet där växterna torkas bör ha god ventilation och vara mörkt.
FÖRVARING
Växterna är tillräckligt torra när de känns krispiga och är lätta att smula sönder. Det är viktigt att de är helt torra för att förhindra mögelbildning. Förvara de torkade växterna i lufttäta och gärna mörka glasburkar med lock. Rostfria plåtburkar är också bra förvaring. Undvik plast då det kan leda till kondens och försämra kvaliteten. Märk burkarna med växtens namn och datum för skörd för att hålla reda på färskheten. Förvara behållarna på en sval, torr och mörk plats för att minimera förlusten av viktiga oljor och ämnen.
Torkade växter kan användas i 1-2 år.
BREDNING
Det finns många olika sätt att tillverka örtmedel på, här är några av de mest enkla och vanliga.
Ört-te
Te är nog den enklaste metoderna för att ta del av örternas egenskaper. Te kan göras från färska eller torkade blad, blommor, eller rötter.
Häll 2,5 dl hett vatten över 2 tsk torkad ört. Låt dra i 10 minuter. Om du tar en kur med ört-te, ta kuren i tre veckor och gör sen ett uppehåll i en vecka innan du börjar om. Drick tre koppar dagligen, morgon middag, kväll.
Infusion
Gör på samma sätt som te men använd dubbelt så mycket torkad ört. Används utvärtes vid sårbehandling och kompress.
Tinkturer
Tinkturer är koncentrerad örtextrakt där örterna har legat i alkohol under 3-4 veckor. Alkoholen extraherar aktiva ingredienser och fungerar som ett sorts konserveringsmedel. Efter örterna dragit klart i alkoholen filtreras växtdelarna bort och den återstående vätskan används droppvis.
Olja
Örtolja görs genom att man låter örtern dra i en bärarolja (ex. olivolja eller kokosolja) under 3-4 veckor. Värme kan användas för att påskynda processen. Efter växtdelarna silats bort kan oljan användas som på huden, som massageolja eller som en bas i salvor och krämer. Örter som är bra att gör olja av är johannesört, ringblomma & rosmarin.
Salva
Om du vill ha en fastare konsistens kan du gör en salva av oljan. Detta görs genom att blanda örtoljan med vax (som bivax t.ex.). Salvan kan användas för att behandla torr hud, sår och andra hudproblem.
Örtpulver
Torkade örter kan malas ner till pulver och användas direkt eller eventuellt fyllas i kapslar. Denna metod är praktisk för de som föredrar att inta örter i form av kosttillskott.
Omslag
Mosa mixa eller hacka färska blad. Lägg röran på den berörda kroppsdelen och fixera med exempelvis en gasbinda. Alternativt dränk in en kompress med en infusion. Låt omslaget sitta på i 6-8 timmar. Byt omslag med nya örter om det behövs.
Ånginhalation
Ånginhalation med örter är bra speciellt vid andningsproblem. Häll kokande vatten över örter i en stor kastrull. 1,5 dl torkade växtdelar till en liter vatten är lagom. Låt dra i 10 minuter och hetta upp igen. Andas in ångan försiktigt med en handduk över huvudet.
Örtbad
Örter kan läggas till badvatten i form av avkok, oljor, eller hela örter, för ett avkopplande och terapeutiskt bad. Detta är särskilt användbart för hudproblem eller för att lindra muskelsmärta och spänningar.